Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

ROZET: Reizende fototentoonstelling ’50 jaar migratie in Nederland’.

11 januari 2018, 18:30 - 20:30

http://www.arnhemshart.nl/

Atlas Cultureel Centrum in Den Haag gaat op 11 januari 2018 de fototentoonstelling ‘Vijftig jaar migratie in Nederland’ in aanwezigheid van de burgemeester, Ahmed Marcouch in Rozet aan een breed publiek presenteren.

De eerste generatie gastarbeiders hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de Nederlandse economie. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bij bijvoorbeeld de Philipsfabriek, Melkunie, Compaxo Vleeswaren en betonfabriek de Meteoor werken. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit sterk zoals het nu is.

In Nederland wonen tegenwoordig meer dan 180 verschillende nationaliteiten. Ze hebben allemaal hun eigen gebruiken, gewoonten en achtergronden. Iedereen die hier woont, heeft zo zijn eigen reden waarom hij of zij naar Nederland is gekomen. De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland is historisch geworteld. De identiteit en stadscultuur van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in hoe ze wonen, het familieleven, het taalgebruik en sociaal-culturele diversiteit.

Reizende foto expositie
De fototentoonstelling ‘Vijftig jaar migratie in Nederland’ bestaat uit foto’s en spullen (zoals bijvoorbeeld een dag schrift, werkcontract, koffers, paspoorten, werkkleding etc.) van autochtone Nederlanders (werkgevers, collega’s, docenten, tolken, vrijwilligers van de kerken etc.) Turkse gastarbeiders en hun vrouwen en Marokkaanse gastarbeiders en hun vrouwen.
Deze expositie laat zien hoe de eerste generatie gastarbeiders ( Turkse en Marokkaanse) erin slaagde een toekomst voor zichzelf en later ook hun gezin in Nederland op te bouwen. Zoals samensteller Sahin Yildirim stelt: “ Hiermee willen we onze collectieve geschiedenis vastleggen en beschikbaar voor een groot en nieuw publiek. Ik hoop van harte dat dit project bijdraagt aan onze gezamenlijke toekomst.”

Het is geen toeval dat dit project afkomstig is van Atlas Cultureel Centrum, opgericht door (klein-)kinderen van jonge, sterke mannen uit Turkije en Marokko die een halve eeuw geleden de stap naar Nederland waagden, op zoek naar een betere toekomst.

Programma 11 januari  2018

18:45 Inloop ( Koffie en thee )

19.00 Inleiding fototentoonstelling Zouhair Saddiki

19.10 Speech burgemeester Ahmed Marcouch

19-15 Interactief (Interview met 1-2 gastarbeiders) door Sahin Yildirim

19.20 Lezing Prof. Marlou Schrover ‘Etniciteit en natievorming’

20.10 Fototentoonstelling vrij bezichtigen

20.30 Afsluiting

Graag uiterlijk maandag 8 januari 2018 aanmelden via info@atlascultureelcentrum.nl

Locatie

Rozet
Kortestraat 16
Arnhem, Gelderland 6811EP Nederland
Telefoon:
026-3543100
Website:
http://www.rozet.nl/